Nieuwbouw

Chiro Coloma gaat bouwen!

1. Waarom nieuwe lokalen?

Het 'huizeke' achteraan ons terrein voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen en is al jaren vooral nog in gebruik als opslagplaats. Daarnaast staan twee containerlokalen die als tijdelijke oplossing gebouwd zijn. Dat tijdelijke is nu al wel heel lang en de containers naderen het einde van hun levensduur.


Een nieuwbouw geeft ons ook de mogelijkheid de lokalen toegankelijk te maken voor minder mobielen. Er wordt ook nieuw sanitair voorzien. Bovendien kiezen we voor een milieuvriendelijke bouw met goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Zo zijn de lokalen klaar voor vele generaties jongeren uit de wijk.


2. Hoe gaat dat er uit zien?

We voorzien: 

*drie groepslokalen van telkens zo'n 24m². Daar kan telkens één van onze vijf groepen terecht.

*een centrale ruimte inclusief keukentje die door alle groepen wordt gedeeld. Door een mobiele wand kan de ruimte worden uitgebreid tot een grotere zaal.

*sanitair voor jongens en meisjes. We voorzien ook alle faciliteiten voor mindervaliden.

*een bergruimte voor spelmateriaal en kampspullen.


De volledige plannen raadplegen?

*Begeleidende nota van de architect

*Gevels

*Grondplan

*Inplantingsplan


3. Wie gaat deze lokalen gebruiken?

Vanaf werkjaar 2019-2020 hebben we opnieuw meer dan 100 leden. Vooral de jongste groepen doen het erg goed. Die drie jongste groepen kunnen allemaal terecht in de nieuwe lokalen. De andere groepen blijven in de huidige lokalen naast Jeugdhuis Joko en in de pastorij.


We vinden het belangrijk dat iedere groep zijn eigen lokaal heeft en dat kan inrichten en gebruiken zoals zij dat wensen. Dat lokaal geeft hen een vertrouwde verzamelplek, schept verbondenheid en laat hun creativiteit de vrije loop. De nieuwe lokalen geven ons ook de kans om het groeiende aantal leden te blijven opvangen, wie weet zelfs opnieuw een 6e groep te maken binnen enkele jaren.

Zoals velen al weten is er een goeie band met de school, jeugdhuis en andere verenigingen in de parochie. Lokalen en terreinen worden aan elkaar uitgeleend waar nodig. Ook voor de nieuwbouw kan dat dubbel gebruik besproken worden.

 

4. Worden de lokalen verhuurd?

Veel jeugdbewegingen verhuren hun lokalen aan andere jeugdverenigingen voor weekends. Wij maken zo al vele jaren gebruik van lokalen bij verschillende jeugdbewegingen in de buurt.

Onze nieuwe lokalen met sanitair en keuken zijn geschikt om op dezelfde manier te verhuren aan andere jeugdverenigingen. Door de omvang van de lokalen en het eigen gebruik zal dit eerder beperkt blijven. 


Heb je interesse om te huren? Dan moet je nog wat geduld hebben. De praktische zaken en afspraken zullen we uitwerken wanneer de bouw bijna klaar is.

 

5. En de centen?

Een nieuw gebouw zetten kost natuurlijk handen vol geld. Gelukkig zijn er veel mensen betrokken, en zijn we goed voorbereid om alles in goede banen te leiden. Een groot deel van de middelen is toegezegd, maar we kunnen zeker nog wat hulp gebruiken om de laatste stukjes samen te brengen.

We moeten zeker de volgende mensen bedanken:

  • De stad is vanaf het begin betrokken bij het project en zal een belangrijk aandeel subsidiëren.
  • De Chiro zet al vele jaren geld opzij op een spaarrekening voor de nieuwbouw.
  • De oud-leiding organiseert ten voordele van de nieuwbouw jaarlijks een Colomarkt.
  • De Vereniging van Parochiale Werken is de eigenaar van de gronden en lokalen en zal ook mee investeren.
  • De coöperatieve venootschap Cera geeft ons een financieel steuntje om de bouwwerken zo duurzaam mogelijk te maken


Dankzij al deze initiatieven zijn we al goed op weg en kan de bouw zeker doorgaan. Toch zijn nog extra middelen nodig om meteen alles te kunnen afwerken. Daarom kan je vanaf nu ook een fiscaal aftrekbare gift doen voor onze nieuwbouw. Meer info? Klik hier.


6. Wanneer is het klaar?

De ruwbouwwerken worden door de leerlingen bouw van de Technische Scholen Mechelen (TSM) uitgevoerd. Dat is voor hen een interessant leerproces en voor de Chiro een belangrijke besparing op de bouwkosten. Zij starten in september 2020 en hebben ruim een schooljaar werk. Daarna volgen nog technieken en de binnenafwerking. Als alles goed loopt verwachten we tegen de zomer van 2022 de lokalen in gebruik te nemen.


De kerngroep die het project verder uitwerkt en begeleidt, bestaat uit (oud)-leiding/VB, samen met vertegenwoordigers van het Technisch Comité van de Parochie en de VPW.


7. Nog vragen?

Heb je nog vragen of opmerkingen, spreek ons dan gerust aan! Wij staan altijd open voor een constructief gesprek.
Met de steun van:

Stad Mechelen      -     Parochiekring Sint Jozef        -        Cera